logotype-vit

FacebookInstagram

Vanliga Frågor

Vad menas med en vektoriserad fil?

En vektor fil är en fil som är uppbyggt av matematiska formler/kurvor till skillnad från en pixelbaserad fil som är uppbyggt av små rutor/punkter. Detta innebär att motivet/loggan går att förstora hur mycket som helst utan att den tappar i skärpa.
För att göra en vektoriserad fil behöver man ett program som pratar vektorer, t.ex. Adobe Illustrator eller Coral Draw. Vanliga filändelser på vektoriserade filer är: .ai, .eps, .pdf, .swg, .cdr. Dock behöver det inte betyda att filen garanterat är vektoriserad.

 

Typsnitt vs vektoriserat?

Typsnitt jobbar alltid med vektorer. Som ni säkert tänkt på kan man ju förstora text hur mycket som helt och det ser lika bra ut. Men när man skickar filer mellan datorer stöter man på problem, då det finns miljoner olika typsnitt och alla har olika installerade på sina datorer. Är texten skriven i ett typsnitt som vi inte har ser vi texten i ersättningstypsnitt modell standard. Därför ska man alltid omvandla all text till banor innan man skickar text.

 

Vad är PMS färgkod?

För att vi ska veta vilken färg vi ska trycka använder vi oss av den internationella Pantone® skalan. Det är en standard med färdiga recept på exakta färger, som gör att man kan trycka flera olika saker eller material men ändå få samma färg. Pantone®, benämns vardagligt med PMS (Pantone® Matching System).

 

Varför måste jag betala tillägg?

Prislistan är beräknad på vad det kostar att trycka en T-shirt. Det är väldigt olika beroende på material på olika plagg. Olika tyg kräver olika många strykningar med färg. Därför betalar man tillägg.

 

Vad är egentligen en schablon?

Schablonen är den ram (screen)vi filmar och lyser in med just ditt tryck, för att kunna trycka dina plagg.

 

Vad är intag?

Om du har tryckt ett motiv en gång, behöver du bara betala för intag, själva uppsättningen av ramen. Då har du redan betalt för schablonen.

 

Vad är färgbyte?

Om du vill trycka ett och samma motiv i fler färger, behöver du bara betala en schablon, men du får betala för ett färgbyte. Det är för att mellan varje färg måste all färg i ramen tvättas ut ordentligt för att inte några färgrester ska finnas kvar.